Historia

Kansainvälisen partioliikkeen synty ajoittuu vuoden 1907 elokuuhun. Tuolloin Robert Baden-Powell(B-P) järjesti Brownsean saarella Englannissa poikaleirin, jolla hän kokeili kehittämäänsä poikien kasvatusjärjestelmää. Kokemusten pohjalta hän julkaisi kirjan Scouting for Boys (Partiopojan kirja) vuonna 1908. 1.8.2007 tuli kuluneeksi sata vuotta ensimmäisestä partioleiristä.

Ensimmäisellä leirillä oli mukana 22 poikaa eri yhteiskuntaluokista. Alusta asti B-P luotti poikiin: hän uskoi, että he pystyvät ylittämään itsensä vastuuta saadessaan.

Partiosta tuli nopeasti tyttöjenkin harrastus, ja se levisi ympäri maailmaa. Suomeen perustettiin partioryhmiä jo vuonna 1910, joten Suomi kuului ensimmäisten partiomaiden joukkoon. Vuonna 1972 partiotyttö- ja partiopoikajärjestöt yhdistyivät Suomen Partiolaiset -Finlands Scouter ry – nimiseksi järjestöksi.

Paljon on muuttunut sitten Brownsean leirin, mutta partion perusasiat ovat säilyneet samoina kaikkialla maailmassa: elämykset luonnossa, tasa-arvo ja vastuun antaminen nuorille. Maailmassa on tähän mennessä ollut yli miljardi partiolaista. Suomessa partiolaisia on tällä hetkellä noin 60 000.

Lisää Partion historiasta kannattaa lukea PartioWikin Historia-osiosta.